Over Ons

Over Operakoor Almere

Operakoor Almere werd 7 jaar geleden opgericht door Rutger van Leyden en Loes Jongen omdat in een stad als Almere een operakoor niet mag ontbreken. Het koor telt ruim 42 leden. Uitgangspunt is om met elkaar, met veel plezier, uit volle borst te (leren) zingen en het publiek te laten genieten van de prachtige melodieën uit het brede scala dat opera biedt. Naast eigen concerten worden samenwerkingsverbanden gezocht om tijdens evenementen, concerten of projecten op te treden met pianobegeleiding, orkesten of bekende solisten. Streven is jaarlijks een groot concert te geven in Almere met daarnaast diverse optredens in de regio, maar ook ver daarbuiten. In het voorjaar 2019 behaalde Operakoor Almere de halve finale van het televisieprogramma Holland’s Got Talent.

 

Repertoire

De koorstukken die wij zingen, zijn goed in het gehoor liggende operakoren van bekende operacomponisten, zoals Verdi, Bizet en Bellini. Optredens zijn vooralsnog concertant, dus grotendeels zonder enscenering. 

 

Muzikale Leiding       

Rutger van Leyden, dirigent.  

Rutger studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Pierre Stoll en Lucas Vis, waar hij in 1988 afstudeerde. Hij dirigeerde vooraanstaande ensembles met vrnl. hedendaagse muziek in binnen- en buitenland, waaronder. Hij assisteerde Riccardo Chailly met het Concertgebouworkest in een uitvoering van 'Amériques'​ van Edgar Varèse en in de opera 'Pagliacci'​ van Ruggiero Leoncavallo. Hij is oprichter en dirigent van Combustion Chamber, een band met eigentijds repertoire. Met het Willem Breuker Collectief dirigeerde hij tijdens een tournee door Nederland, Duitsland, Tsjechie, VS, Indonesie en Canada met de life filmbeelden van 'Faust'. Thans geeft hij o.m. leiding aan wereldmuziekkoor ‘Passion’, de Gooise Operette en Operakoor Almere en is dirigent van het Amstelveens Symfonie Orkest (AmSo) te Amstelveen.

 

Zakelijke leiding       

Loes Jongen, zakelijke leiding.

Loes is mede-oprichter van Operakoor Almere. Zij is bestuurder en promotor. Naast Operakoor Almere zingt zij ook bij de Gooise Operette als soliste tijdens concerten en operetteproducties. Zij is werkzaam als organisator voor evenementen en projecten in Almere Centrum.

 

 

 

 

Piano Begeleiding      

Matthijs Jongen, pianist. 
Matthijs heeft in september 2015 als 17 jarige scholier voor het eerst een concert van Operakoor Almere begeleid en is sindsdien de vaste pianist. Hij nam twee maal deel aan het Prinses Christinaconcours en won in het voorjaar 2019  de 3e prijs als begeleider/duo met saxofonist Julian van der Linden op het  European Saxophone Forum in Wroclaw. Na een intensief jaar van voorbereiding o.l.v. pianiste Ida Wildvank in de Talentenklas van de Kunstlinie Almere Flevoland, werd hij in september 2018 toegelaten tot het Conservatorium te Utrecht en studeert nu piano bij Henri Kelder. Naast zijn pianostudie aan de HKU begeleidt Matthijs regelmatig zangers en instrumentalisten en speelt momenteel trombone bij het Almeers Jeugd Symfonie Orkest.

 

 

 

Presentatie      

Nusch Freijer. 
Matthijs

Zij was soliste in heel veel operettes en musicals . Had 10 jaar een theatergezelschap en eigen one woman show waarvoor ze werd genomineerd voor de kunstprijs Almere. Ze regisseerde 20 musicals in grote theaters en sloot als trouwambtenaar 800 huwelijken.  Zij is lid van de vakjury van de Amateur Musical Awards en ondersteunt nog veel groepen en clubs op gebied van regie, kostuums en theatertechniek. In 2018 ontving ze, o.a. voor haar theaterwerk, een koninklijke onderscheiding . Theater zit haar in het bloed en dat gaat nooit meer over.

 

Blijf op de hoogte van nieuws en LIKE onze Facebookpagina!